Sterling zilver

Waarom verkleuren zilveren sieraden?

Elk materiaalsoort heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Deze reageren allemaal op invloeden van buitenaf. Bij zilveren sieraden is dit soms door middel van een verkleuring bijvoorbeeld dat ze groenig, zwart of dof worden.

Geen echt zilver?

Soms hoor je mensen zeggen dat het dan geen echt zilver is, dit is niet waar. Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt. Deze reactie ontstaat doordat zilver in aanraking komt met waterstofsulfide, een gas dat overal in de lucht voorkomt.

Zilveren sieraden reageren ook op de zuurgraad van je huid. De zuurgraad van je huid is per persoon verschillend en is afhankelijk van heel veel factoren. Het heeft te maken met wat je eet, of je alcohol hebt gedronken, of je medicijnen slikt, of  de hoeveelheid transpiratie bijvoorbeeld.

Verkleuring bij zilver kan gebeuren, maar dit is niet erg. 

Verkleuring van zilveren sieraden is dus een natuurlijke eigenschap van zilver. Maar dit is dus níet erg! Je kan de aanslag gemakkelijk weghalen met bijvoorbeeld een zilverpoetsdoek. Omdat het verkleuren van zilver vaak heel geleidelijk gaat, heb je het pas na een tijdje door. Als je het ziet kan je het zilver dus weer oppoetsen.

Zilver en krasjes?

Handgemaakte sieraden van zilver, bevatten altijd minuscuul kleine krasjes. Dit hoort echt bij zilver, het krijgt door al die piepkleine krasjes een levendige uitstraling en een zachte glim.

Omdat zilver zo’n zacht metaal is, zie je na poetsen met een super zachte, speciale zilverdoek al kleine krasjes in het metaal. Die zie je vooral als je het spiegelt tegen een donkere achtergrond, als het lichte kleuren weerspiegelt is het amper zichtbaar.

Deze zijn het gevolg van polijsten, en oppoetsen met een zilverdoek). Met je vingernagel of andere sieraden die je omhebt kun je zelf makkelijk wat krasjes toevoegen.

Maar, dit is niet altijd zo. Je kunt ook zilveren sieraden kopen die uit een fabriek komen, met vele duizenden tegelijk, en die worden dan vaak gecoat met een hard, transparant laagje. Dit laagje, vaak Rhodium, zorgt dat de glans van zilver wat harder wordt, en ook dat krasjes minder voorkomen. Zo’n harde laag kan eigenlijk gewoonweg veel beter tegen krassen, en laat die niet snel zien. Deze coating met Rhodium slijt na een tijdje van het sieraad af, want het is natuurlijk maar een heel dun laagje, en dan zie je na een half jaar ongeveer wel dat dit sieraad ook begint te krassen, en ook dan pas met verkleuren begint.

Geen coating

De sieraden die wij zelf bij juuls sieraden maken (graveren, polijsten, afwerken) hebben deze coating niet. Dat komt omdat we alles helemaal zelf maken, en niet in een geen grote fabriek (gelukkig maar!). Dat betekent dus wel dat onze sieraden piepkleine krasjes zal hebben; door het polijsten, maar ook door het poetsen, en door het gebruik van zilver plaatmateriaal als basis. Ook zal het zonder coating al direct zijn blootgesteld aan zuurstof, en beginnen met verkleuren. Wat betekent dat nou voor jou, als klant?

De kleur van zilver wordt dieper en rijker naarmate je het meer draagt

Eigenlijk heel simpel, je sieraad komt niet spiegelend bij je aan. En dat is precies zoals het hoort. Over tijd zal je zilveren munt door dragen, door het tikken tegen een ketting en andere bedels, meer krasjes oplopen, en een schitterend en rijk patina opbouwen. Je zilveren sieraad komt tot leven. De kleur van zilver wordt zelfs dieper en rijker naarmate je het meer draagt en regelmatig met een doek poetst.

Levertijd DNA sieraden

Update 24 januari:

Op dit moment is de levertijd circa 8 tot 10 weken na ontvangst van de kit. 

Vakantie sluiting 2021

Wij zijn gesloten van:

20 december 2021 t/m 5 januari 2022

© 2013 - 2022 Juuls Sieraden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel